Drogisterij

Onderhoud

Verf

Huishoud

Verhuur

Hobby

Levering

Contact

Onderhoud

home / onderhoud / meubelonderhoud

 

Onderhoud van meubelen en houten parketten.

 

Boenen
Boenen van meubels moet altijd op onbehandeld hout. De enige behandeling die het hout mag hebben is een laagje poriënvuller. Dit is een sneldrogende dunne vernis die het hout een beetje afsluit. Daarop kan je dan boenen. Eerst kan je nog een kleuring aanbrengen met hetzij een gewone beits, hetzij echte wasbeits. Wasbeits is veel en veel mooier dan gewone beits, de kleuren zijn veel transparanter.
Het boenen zelf kan met vaste of met vloeibare boenwas. Vloeibare was heeft het voordeel dat je hem gemakkelijk kan aanbrengen, met vaste was kom je daarentegen veel verder dan met vloeibare.
 

Nooit te veel boenwas aanbrengen. Liefst oude boenwas verwijderen met terpentijn of een wasoplosser. Daarna laten drogen. Na droging de was in dunne lagen aanbrengen. Na elke laag flink opboenen. Als je een egale glans verkrijgt ben je klaar.
Er bestaat ook boenwas met silicone erin (bvb. Sapoli of Starlon van het merk Starwax). Die heeft het voordeel dat je niet zo snel watervlekken krijgt. Heb je watervlekken? Indien ze niet donker zijn kan het Houtherlevend Product van het merk Fabel een oplossing bieden.

 
Politoeren
Meubels zelf politoeren is een arbeidsintensieve bezigheid. Eens je het onder de knie hebt kan het een zeer fraai resultaat geven. De glans gecombineerd met de transparante kleur is onevenaarbaar!
Meer weten?
Onderhoud van politoermeubelen gebeurt bij voorkeur met popote. Indien de politoer een beetje mat wordt of begint af te slijten, kan je best werken met de politoervernieuwer van Fabel. Die bevat genoeg schellak om de laklaag en dus de glans te herstellen. Hiervan gebruik je best te weinig dan te veel. Anders gaat het oppervlak kleven.

Meubelolie
Bij Trip-Trap is er een werkbladolie in naturel kleur en in wit die op een natuurlijke manier het hout beschermt. Deze afwerking is ideaal voor meubels en werkbladen die intensief gebruikt worden, zoals in de keuken.

Zepen
Je kan een natuurlijke witte zeep gebruiken voor het verzadigen van het hout (Trip Trap). Zo bekom je een natuurlijke matte glans die het hout voedt en beschermt.

Vernissen
Een makkelijke manier om hout onderhoudsvrij te maken. Nieuwe meubels voor in de keuken zijn praktisch altijd vernist. Boss heeft nog steeds een vijftal kleuren in kleurvernis voor hout binnen.
Vlekken en krasjes op vernist hout zijn mooi te herstellen met meubelvernieuwer (kleurloos of antiekkleur van Fabel)
 
Onderhoud van houten parketten

Vroeger werden hardhouten vloeren (meestal eik) meestal geboend. Geboende vloeren onderhouden is een intensieve bezigheid en is meestal niet goed te combineren met de eisen van de moderne tijd. Er zijn ondertussen natuurlijk wel boenwassen die waterbestendig zijn (zie hoger) maar dan nog, een geboende vloer is zeer kwetsbaar voor vlekken en niet onderhoudsvriendelijk. Andere en betere mogelijkheden zijn vernis en olie.

 

Vernissen doe je best met een harde tweecomponentenvernis. Deze zijn er ondertussen ook verkrijgbaar op waterbasis wat ze heel wat makkelijker te verwerken maakt in vergelijking met de solventvernissen.

 

Wat betreft de behandeling met olie is er het Trip-Trap gamma. Ter informatie: Trap-trap voerde onlangs een naamsverandering door en heet voortaan WOCA, de afkorting van woodcare.

Deze site bekijk je best in Microsoft Internet Explorer , 2007 - Franco-Belge